75 artiklar, 15 användare, 205450 besök, 48542 unika

Startsida
WEBmaster
Guide
Sök blogg
Sök Bilder
Sök användare
Taggar
Slumpad blogg
Slumpad sida
Slumpad bild
Dagens Nyheter
Den Senaste
Chatt
Senaste bilderna
Mest visade
Topplista

Kategorier:
Filmer
Gambling
Musik
Skolarbeten
Spel
Skolarbeten/Idrott B
Admin /  Skapad: 29-3-07 / Bloggnummer: 313 / Visad 3102 gånger

Dopning

Historia 

Ordet dopning kommer från Afrika som skapade en dryck som bönder använda för att kunna orka jobba mer och kunna jaga. För 5000 år sen tog man droger för att man sa att det hade en stimulerande effekt, under 1800 talet uppmärksammades först dopning och 1886 dokumenterades det första dödsfallet av dopning. Under 1900 talet sökte man efter medel för att hjälpa kroppen att återbygga muskler efter man utsatts för t.ex. brännskador eller cancer, atabola medel, man visste då att testosteron hade den effekten. Testosteron användes under första världs kriget, men inte för att ge dom större muskler utan för att göra dom mer aggressiva.

 

Under 50-57 talet användes främst inom kraftsporter som boxning brottning och bodybuilders och det dröjde ända tills 80 talet innan dem negativa effekterna publicerades.

 

Den östra sidan av tyskland gav sina elitidrottare droger för att göra dom bäst inom den sporten och att göra världen uppmärksam att den ariska rasen är överlägsen.

 

1988 så bröt en stor diskussion ut om i världen om dopning för att Ben Johnsson dopade sig till guldmedaljen med den blev så klart fråntagen och därmed startades arbetet mot dopning.

Av: Andreas Ranefjord, Bianca

Biverkningar

 

Att använda anabola steroider innan man uppnått åldern 18 år, kan vara livsfarligt. Varför det är livsfarligt beror på att kroppens hjärta, lever, njure och framförallt skelettet inte är färdigutvecklat. Ifall man mot förmodan skulle ta anabola steroider innan man är färdig växt, kan man helt stanna i växten. Nedan följer en lista på vilka biverkningar anabola steroider kan medfölja:

Aggressioner: Småsaker du dagligen inte skulle lägga märke till lägger du helt plötsligt stor energi på. Du kan inte kontrollera dina känslor och uttryck och kan bli väldigt våldsam.

 

Depressioner: Depressioner är också ett problem när det gäller steroider. För att undvika det ska du sluta ta steroiderna.

 

Könet: I början när man tar steroider kan man bli väldigt brunstig. När du slutat ta steroider kan din lust öka på nytt, men vissa kan bli sterila.

 

Kvinnor som tar steroider kan få basröst och skäggväxt. Deras klitoris kan växa upp till 6-7cm i värsta fall.

                                                                                                      Av: Johan Westdahl, Bianca 

Bloddopning

 

Bloddopning betyder att man utnyttjar blodets röda blodkroppar så långt det går. Blodets röda blodkroppar har till uppgift att transportera syre i kroppen och det säger säg själv att ju fler röda blodkroppar destu mer syre som transporteras. Detta gör att det tar längre tid att bli trött.

 

Bloddopning används mest av idrottare som sysslar med konditionsövningar, så som löpare eller skidåkare med flera. Man kan bloddopa sig genom att tömma kroppen på en halv liter blod och senare föra in blodet i kroppen igen. Detta gör att man får fler röda blodkroppar i blodomloppet.

 

Ett annat sätt som har blivit mer svår att förbjuda är att tillbringa några veckor på hög höjd innan viktiga tävlingar. Kroppen skapar fler röda blodkroppar för att syresomsättningen ska bli högre på grund av att det är svårare att ta upp syre på höga höjder. Detta är svårt att stoppa på grund av att man kan inte förbjuda att träna på höga höjder.     

 

Ett tredje sätt är att skapa stimulans till nyproduktion av röda blodkroppar
Vid denna typ av bloddopning används ett medel som stimulerar benmärgen att producera nya röda blodkroppar. Ökningen sker långsamt under veckor till månader. Om ökningen av röda blodkroppar blir lika stor som vid klassisk bloddopning uppnås en lika stor prestationsökningseffekt. Det mest kända och effektiva medlet i detta sammanhang är erytropoietin (epo) som funnits på marknaden sedan början på 1990-talet.

Av: Jonas Von Platen Larsson, Bianca

Gendopning

 

Allt eftersom forskningen går framåt inom gen och cellforskningen så blir idrottsmän och tränare alltmer intresserade av huruvida de kan utöka sina förmågor och prestationer genom att förbättra deras gener. Försök görs ofta numera men de är under extremt kontrollerade former. Genterapin är på väg att bli en allmänt tillgänglig behandlingsmetod för skador och sjukdomar. Men framgångarna har en även en baksida. Vem vill ha tävlingar inom idrotten som går ut på att vara bäst på att fuska/doktorera.

 

”En idrottsutövare tar mycket stora risker när han eller hon bygger in nytt genmaterial i sin kropp. Under de försök som gjorts att behandla sjuka, har minst ett par dödsfall redan inträffat.” taget från: http://info.ki.se/article_se.html?ID=4772&type=2.

 

Precis de gener som idrotten är intresserad av är redan välkända. Det handlar dels om de gener som stimulerar vävnadstillväxten och alltså ökar styrkan och även de gener som förstärker uthålligheten genom att öka produktionen av röda blodkroppar.

 

Men dock är redan metoder för att upptäcka denna slags dopning på väg och man får väl hoppas att det inte går för långt innan sådana metoder finns.

Av: Jonatan Jönsson, Bianca

 

 Anabola

 

Anabola steroider är kemiskt framställda manliga könshormoner. Det viktigaste manliga könshormonet är Testosteron. Men med detta hormon får man inte bara muskler utan även en hel del biverkningar, såsom skäggväxt hos kvinnor, bröst av kvinnlig karaktär, basröst och aggressivitet. Många tillverkare har länge strävat efter att lyckas framställa ett hormon som är fritt från de androgena effekterna men utan resultat.

 

Den medicinska användningen av anabola steroider förekommer främst hos kvinnor med bröstcancer, men det förekommer även vid nersatt funktion i testiklarna, skör benstomme, hos undernärda, brännskador eller vid muskelförtvining. Det är dock viktigt att poängtera att dessa doser är ofta mångdubbelt eller ibland hundratals mindre än vad en idrottsman tar för att bygga upp sina muskler.

Av: Filip Sanden
Kommentera
 
     
Design/kodning/planering - Jonatan Jönsson