75 artiklar, 15 användare, 205435 besök, 48528 unika

Startsida
WEBmaster
Guide
Sök blogg
Sök Bilder
Sök användare
Taggar
Slumpad blogg
Slumpad sida
Slumpad bild
Dagens Nyheter
Den Senaste
Chatt
Senaste bilderna
Mest visade
Topplista

Kategorier:
Filmer
Gambling
Musik
Skolarbeten
Spel
Skolarbeten/El-kunskap
Admin /  Skapad: 29-3-07 / Bloggnummer: 319 / Visad 2452 gånger
Senast uppdaterad: 03:08 - Söndagen den 22 April 2007
Taggar: berättelse

Från atom till brödrost

Från atom till brödrost.

Energi är ju underbart, i alla dess former. Det finns ju många olika sätt att få fram energi på. Några av dem får man genom vindkraftverk, vattenkraftverk, kolkondenskraftverk men den allra mesta energin får man genom kärnkraftverk.

Jag tänkte förklara hur det fungerar:

Redan 1876 upptäcktes radioaktiv strålning av en forskare som hette Becquerel

Han kom på att uranatomerna var instabila och när de brast så kom han på att olika strålningar åker ut. De kan dessutom vara farliga för omgivningen och orsaka exempelvis cancer. Men de går att stoppa om man bara vill.

De tre olika strålningarna är:

Alfa, som kan stoppas med en pappersbit.

Beta, som kan stoppas med en plåt.

Gamma, är mera svårstoppad men kan stoppas med en tjock cementvägg eller liknande det är denna strålning som är farlig och den kommer från kärnkraftverken.

Men det var inte förrens 1938 atomklyvningen som används i kärnkraften idag upptäcktes, vilket då orsakade den första atombombens tillverkning och användning, Det var när USA och tyskland gick ihop för att krossa Japan. Den smällde av i Hiroshima och dödade väldigt många.

Men idag används klyvtekniken till att tillverka stora mängder energi.

Men för det behövs ju grundämnet Uran och den utvinns på lite olika ställen i världen bl.a. i Sibirien. Därifrån fraktas den till olika köpare som senare använder den i sina kärnkraftverk. Men det är inte allt i Uran som kan användas utan det är bara Uran-235 isotopen som är klyvbar och som används och Uranet består bara till 0,7 % av den. I kärnkraftverken tillför man senare neutroner för att klyva atomen. Då utkommer det 2-3 neutroner till vilket leder till en kedjereaktion.

Uranet bör bytas ut efter fem år eftersom risken för läckage bara ökar med åren som går. måste man byta ut dem för annars kan det ske stora olyckor som den i Tjernobyl. Då transporteras det förbrukade materialet till olika avlastningställen där det måste ligga i väldigt många år för att den värsta strålningen ska sluta verka.

För att förhindra en till Tjernobyl katastrof finns det väldigt många Backup system i ett kärnkraftverk. Risken för läckage är nästan ingen alls.

Men för att flera tusen människor måste evakueras räcker det att 3,5 % läcker ut.

Men för många neutroner är ju inte bra så därför läggs borstavar ner i vattnet eftersom de absorberar neutroner bra. Även värme uppstår i klyvningen vilket värmer upp vattnet som det ligger i och när vattnet blir varmt förångas det upp till turbiner som snurrar, det funkar likadant som både vatten- och vindkraftverk alltså. Turbinen är kopplad till en generator som senare omvandlar turbinens rörelse till elektrisk energi som senare åker ut genom stora kraftledningar. Dessa ledningar kan leda upp till 400000 Volt. Men hade vi fått så mycket i våra uttag så hade det smällt lika mycket som på nyårsafton. Så därför används transformatorer på vägen för att förminska ström utsläppet till varje hem till 230 V och 50 Hertz (I Sverige), i USA så är det 117 Volt och 60 Hertz. En transformator fördelar alltså strömmen till väldigt många hushåll. När strömmen sen går in i vårt hem så ska den ju helst vara så säker som möjligt. Därför finns det många olika sätt att förhindra olyckor på. En jordfelsbrytare finns idag i nästan varje hem. Den sitter i elskåpet och den märker av om ström tillförseln och hastigheten på växlingarna(Hertz) i uttaget ändras och om det inträffar så bryts strömmen. Därför är det inte så troligt att man får mer än en 1 sekunds stöt om man pillar i uttaget för mycket. Den är både billig, effektiv och funktionell. Man kan även jorda uttagen. Men i arbetsverkstäder finns det många fler sätt att förhindra olyckor eftersom det annars kan uppstå allvarliga olyckor som orsakas av de farliga maskinerna. Det finns bl.a. nödstoppare som kan stoppa maskinerna genom ett knapptryck. Om en olycka infinner sig ska man genast försöka rycka loss personen genom att ta i kläderna eftersom bar hud leder strömmen vidare och då får man själv en chock. När man fått loss personen ska man göra första hjälpen men om det inte hjälper så ska man ring larmcentralen direkt.

När strömmen väl kommer genom kablarna till brödrosten är det bara att stoppa i brödet och sen trycka ner en knapp eller spak. Sen väntar man tills brödet hoppar upp och sen brer man på smör och smaskar på det härligt gyllenbruna brödet.

Fråga: Vad vore världen utan energi?

Svar: En liten klump i universum.

Ps: Man ska inte stoppa ner något ledande material i brödrosten, t ex en metallisk sked eller kniv. Men däremot kan man använda en träkniv som inte är blöt. Ds.
Kommentera
 
     
Design/kodning/planering - Jonatan Jönsson