75 artiklar, 15 användare, 205399 besök, 48498 unika

Startsida
WEBmaster
Guide
Sök blogg
Sök Bilder
Sök användare
Taggar
Slumpad blogg
Slumpad sida
Slumpad bild
Dagens Nyheter
Den Senaste
Chatt
Senaste bilderna
Mest visade
Topplista

Kategorier:
Filmer
Gambling
Musik
Skolarbeten
Spel

James Bond - Casino Royale

Håll i hatten, för här går det undan! Filmen inleds med att James Bond tjänar sin sista nolla, utav de två, genom att skjuta en mullvad inom organisationen. Detta får vi se i grovkornigt svartvitt, vilket är otroligt snyggt! Känslan av film noir kommer krypande i form av kontrasterna mellan det mörka och ljusa och placerar James Bond i sitt rätta ursprung. Fantastiskt!

Nästa gång vi får se Mr Bond är hissnande. I en jakt som är så graciöst gymnastisk och akrobatisk att det blir ett konstverk att skåda - dock bör de som lider av höjdskräck förvarnas. Jag tillhör denna skala, och jag satt emellanåt och höll mig krampaktigt i armstödet när vyerna blev allt för svindlande och självupplevd. Hualigen. Här efter ligger pulsen lite högre än normalt genom hela filmen, även i de lugnare scenerna. För vi vet ju sedan tidigare att Bonds liv aldrig blir helt lugnt. Bara lugnet före stormen.

James Bond (Daniel Craig) får utkämpa den stora duellen vid pokerbordet och hans motståndare är Le Chiffre (Mads Mikkelsen) som är bankir åt terrorister. Bonds spelkapital finansieras av finansdepartementet och vakas under Vespers (Eva Green) kritiska ögon. Detta skeende är filmens center. Men naturligtvis händer det en massa både innan och efter, men det får ni se med egna ögon. Men en scen som är värd att belysa är inte filmens vändpunkt, utan James Bonds. De finns de som menar att den som visar mycket naket, på film, är den karaktär som är mest sårbar i filmen. Här i denna film får jag säga att det stämmer väl in. James Bond och Vesper blir tillfångatagna och tortyren på Bond blir hans vändpunkt. Inte nog med att han kläs han av naken, utan han sätts i en stol där sitsen är borttagen. Där han får motta slag av en tjock båt tamp på pungen. Inte nog med att han förnedras som machoman genom att kläs av naken, han blir även slagen på sin sårbaraste punkt. Här skulle psykoanalytiker tala om kastrering för att sedan bli en riktig man - en nyfödelse. Vilket också sker. Han växer från att vara stöddig ungtupp till att bli en riktig man, att bli en riktig James Bond.

Det går att skriva löpmetrar om denna film, men jag ska behärska mig. Denna Bondfilm är inte fullt så tramsig(?) utan är väl avvägd. Humorn är sofistikerad och den bästa repliken i hela filmen, enligt mig, är när bartendern frågar en smått roat om Mr Bond vill ha sin Martini ”shaken or stirred”, var på Bond svarar: ”Does it look like I give a damn?”. Denna film är en ren njutning, och underhållning för både ögon och skrattgropar. Daniel Craig anses av: Sean Connery, Pieres Brosnan m.fl., som ett bra val för att spela Bond. Filmen har blivit bra mottagen i så väl England och USA och jag tror att det kommer bli en riktigt stor succé här i Norden också. Framför allt i Danmark med tanke på Mads Mikkelsens stora roll, vilken han gör bra, likaså hans engelska. Den kritik som riktats mot filmen är mängden av smygreklam i filmen, och visst är den synlig men mig störde den inte, jag hade fullt upp med att titta på filmen. Som ett litet kul tips så här i slutet: gå in och läs om skådespelarna på imdb.com, där kan ni bl a läsa om att Daniel Craig och Eva Green har spelat ihop förr. Filmen heter ”The Dreamers” och har inte mindre än medregisserats av den store Jean-Luc Godard. En av filmhistoriens störste regissörer.

Denna film får högsta betyg för foto, skådespeleri och dess självironiska förhållningssätt. Manuset kan vi sen innan- inget nytt där. Men det är dock James Bond! Och han är minsann riktig ögongodis. Och ni som hoppas få se massa vackra tjejer trippa omkring får istället smarta och karaktärsstarka kvinnor! Det gillar vi!
Kommentera
 
     
Design/kodning/planering - Jonatan Jönsson